Рекомендації (пам'ятка)
хворому на цироз печінки, одним з проявів якого є портальна гіпертензія.
- Обмеження фізичного навантаження - підйом вантажу не більше 3-5 кг. Це допоможе зменшити внутрішньочеревний тиск та ризик кровотечі з вен стравоходу). Обмежити рухову активність, більше лежати (при необхідності - напівпостільний режим) для посилення печінкового кровообігу і зниження внутрішньочеревного тиску.
- Для попередження потрапляння шлункового вмісту до стравоходу (це може привести до пошкодження розширених вен стравоходу соляною кислотою шлункового соку) необхідно:
- уникати тісних поясів та корсетів;
- уникати тривалої роботи в нахиленому положенні (миття посуду, робота на городі);
- не допускати запорів, регулюючи спорожнення кишечника за допомогою вживання не грубої клітковини, наприклад, варених овочів; в разі тривалих запорів необхідно проконсультуватися з лікарем;
- останній прийом їжі не пізніше, ніж за 1,5-2 години до сну;
- спати на ліжку з піднятим головним кінцем (на 10-15°), але не на горизонтальному ліжку з великою кількістю подушок.
- Вести облік рідини, що надійшла в організм і виділилася за добу, повідомляти ці дані лікарю.
- Уникати далеких поїздок, відряджень, особливо до населених пунктів, де немає лікувальних установ.
- Завжди мати при собі відомості про групу крові та резус-належність (наприклад, відмітка в паспорті).
- Для надання швидкої та ефективної допомоги в разі кровотечі з розширених вен стравоходу необхідно завжди мати при собі ампулу сандостатину (Сандостатин, Октра, Октреотид), особливо при виїзді з дому (наприклад, у відрядження).
- Основні рекомендації по харчуванню:
- не переїдати (краще їсти малими порціями, але часто);
- дотримуватися дієти №5 (виключення жирної, смаженої, копченої їжі, міцних бульйонів);
- не вживати газовані напої і продукти, які можуть спровокувати здуття живота (бобові, виноград);
- виключити гостру, кислу, гарячу, грубу їжу, щоб не пошкодити розширені вени стравоходу;
- особливе значення має обмеження солі, тому що вона сприяє затримці рідини і збільшенню асциту (кожен грам солі затримує 200 мл рідини). Залежно від рекомендацій лікаря на добу можна вживати 2-5г солі. Вся їжа повинна бути несоленою, домашні соління виключаються, для поліпшення смаку замість солі слід вживати зелень, лавровий лист, кмин, цедру цитрусових; солі на столі не повинно бути;
- необхідно зменшити вживання в їжу не тільки хлористого натрію (сіль), але і бікарбонату натрію (соди) - бісквіти, торти;
- обмеження рідини до 1 л на добу;
- їжа повинна бути м'якою (за призначенням лікаря - напіврідкою, рідкою), теплою. Корисні киселі, нежирна сметана, картопляне пюре, яйця, не круто зварені (одне на добу) та інші "ніжні" види їжі;
- якщо призначені сечогінні, то необхідно компенсувати втрату калію (вживання вареної картоплі, розпарених кураги та родзинок).
- При появі блювоти з домішкою крові або коричневим вмістом, чорного стільця, безпричинної слабкості, втрати свідомості, серцебиття слід негайно звернутися до лікаря або викликати бригаду швидкої медичної допомоги.