Рекомендації (пам'ятка)

хворому на цироз печінки, одним з проявів якого є портальна гіпертензія.

  1. Обмеження фізичного навантаження - підйом вантажу не більше 3-5 кг. Це допоможе зменшити внутрішньочеревний тиск та ризик кровотечі з вен стравоходу). Обмежити рухову активність, більше лежати (при необхідності - напівпостільний режим) для посилення печінкового кровообігу і зниження внутрішньочеревного тиску.
  2. Для попередження потрапляння шлункового вмісту до стравоходу (це може привести до пошкодження розширених вен стравоходу соляною кислотою шлункового соку) необхідно:
    • уникати тісних поясів та корсетів;
    • уникати тривалої роботи в нахиленому положенні (миття посуду, робота на городі);
    • не допускати запорів, регулюючи спорожнення кишечника за допомогою вживання не грубої клітковини, наприклад, варених овочів; в разі тривалих запорів необхідно проконсультуватися з лікарем;
    • останній прийом їжі не пізніше, ніж за 1,5-2 години до сну;
    • спати на ліжку з піднятим головним кінцем (на 10-15°), але не на горизонтальному ліжку з великою кількістю подушок.
  3. Вести облік рідини, що надійшла в організм і виділилася за добу, повідомляти ці дані лікарю.
  4. Уникати далеких поїздок, відряджень, особливо до населених пунктів, де немає лікувальних установ.
  5. Завжди мати при собі відомості про групу крові та резус-належність (наприклад, відмітка в паспорті).
  6. Для надання швидкої та ефективної допомоги в разі кровотечі з розширених вен стравоходу необхідно завжди мати при собі ампулу сандостатину (Сандостатин, Октра, Октреотид), особливо при виїзді з дому (наприклад, у відрядження).
  7. Основні рекомендації по харчуванню:
    • не переїдати (краще їсти малими порціями, але часто);
    • дотримуватися дієти №5 (виключення жирної, смаженої, копченої їжі, міцних бульйонів);
    • не вживати газовані напої і продукти, які можуть спровокувати здуття живота (бобові, виноград);
    • виключити гостру, кислу, гарячу, грубу їжу, щоб не пошкодити розширені вени стравоходу;
    • особливе значення має обмеження солі, тому що вона сприяє затримці рідини і збільшенню асциту (кожен грам солі затримує 200 мл рідини). Залежно від рекомендацій лікаря на добу можна вживати 2-5г солі. Вся їжа повинна бути несоленою, домашні соління виключаються, для поліпшення смаку замість солі слід вживати зелень, лавровий лист, кмин, цедру цитрусових; солі на столі не повинно бути;
    • необхідно зменшити вживання в їжу не тільки хлористого натрію (сіль), але і бікарбонату натрію (соди) - бісквіти, торти;
    • обмеження рідини до 1 л на добу;
    • їжа повинна бути м'якою (за призначенням лікаря - напіврідкою, рідкою), теплою. Корисні киселі, нежирна сметана, картопляне пюре, яйця, не круто зварені (одне на добу) та інші "ніжні" види їжі;
    • якщо призначені сечогінні, то необхідно компенсувати втрату калію (вживання вареної картоплі, розпарених кураги та родзинок).
  8. При появі блювоти з домішкою крові або коричневим вмістом, чорного стільця, безпричинної слабкості, втрати свідомості, серцебиття слід негайно звернутися до лікаря або викликати бригаду швидкої медичної допомоги.